Simpanen Marjo-Riitta: Serlachiusten kartano

34,00 

Varasto loppu

Kuvaus

Serlachiusten kartano – Joenniemen mallitilasta taidemuseoksi. Kirja kertoo tänä päivänä Serlachius-museo Göstana tunnetun Joenniemen kartanon värikkäästä historiasta: kartanon rakennuttaneesta vuorineuvos Gösta Serlachiuksesta, hänen puolisostaan Ruth Serlachiuksesta sekä kartanon arvovieraista ja puistosta.

Joenniemen kartano Mäntässä on nykyään tuttu Serlachius-museoiden vieraille taiteen tyyssijana, mutta luonnonkauniilla paikalla sijaitseva tila on nähnyt monenlaisia vaiheita. Joenniemi oli 1920–1930-luvuilla mallitila, josta pientilalliset hakivat oppia maanviljelyyn ja karjanhoitoon. Maatilan lehmät ja lampaat, modernit rakennukset ja taimitarha olivat laajalti tunnettuja.

Vuonna 1935 paikalle valmistui komea kartano, josta tuli tehtailija ja taidemesenaatti Gösta Serlachiuksen ja Ruth-puolison edustuskoti. Kartanossa vietettiin vilkasta seuraelämää ja nähtiin monenlaisia arvovieraita. Taidemuseona kartano on toiminut vuodesta 1945. Nykyään rakennus on osa Serlachius-museo Göstaa, joka esittelee vanhaa ja nykytaidetta. Kartano on saanut vierelleen uutta arkkitehtuuria, mutta sen patinoituneilla parketeilla ja elegantissa puistossa voi yhä aistia menneen maailman elämäntapaa.

Kirjan kirjoittaja on FL, taidehistorioitsija ja tutkija Marjo-Riitta Simpanen.

Kirjoittaja: Marjo-Riitta Simpanen.
Esipuhe: Susanna Serlachius-Pressler.
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Parvs.

207 sivua
Serlachius-museoiden julkaisuja 65
ISBN 978-952-7226-29-2