Juurakko Arto: Yhyres kaharen

Osasto:

20,00 

Kuvaus

Yhyres kaharen – parisuhtehen patologiaa on Arto Juurakon ensimmäinen murrerunokirja.

 

Ainaki nelijä on maharollisuutta:
Olla yksistänsä yksin,
sanua ittelle päivää,
tai tuntia olevansa
yksistänsä yhyres,
vaikka toinen on kaukana.

Sitte voi olla yhyres
yksistänsä,
ku toinen vaan,
eikä itte koskaan,
ja välihin kasvaa
piikkilankamuuri.
Mutta korkein veisu
on yhyres kaharen.

 

Kokoelman runot ovat syntyneet kesän 2007 aikana Suuren rakkausrunokilpailuvoiton innoittamina. Runot on kirjoitettu Etelä-Pohjanmaan murteella, mutta niiden yleisinhimillinen sanoma aukeaa myös murretta taitamattomalle.

Kokoelman juoni on parisuhteen kaari: Runot alkavat murrosikäisen tuntojen kuvauksesta ja jatkuvat avioliiton myllerryksen kautta puolison hyvästelyyn. Niiden avulla voi sanoa rakkaalleen sen, mitä ei ehkä omin sanoin keksi sanoa: arkipäiväisesti, mutta viiltävän todesti. Runot tarjoavat ajatuksia monenlaisiin elämäntilanteisiin: syntymäpäiviin, häihin, äitien- ja isänpäivään, mutta myös arkiseen arkeen ja viimein rakkaan poismenon hetkiin.

Arton runoista sanottua:

”Arto Juurakko kirjoittaa nasevasti pohjalaisella murteella arkisesta rakkaudesta niin, että runot eivät jätä lukijaansa kylmäksi. Rakkauden tunnelma on Juurakon runoissa katossa.” (Rakkaudennukkaa-runokilpailun raati kunniamaininnan perusteissa.)

”Voittajaruno kertoo loistavalla itseironialla, kuinka vaikeaa on tunnustaa rakkaus suoraan. Arjen elementteihin verhottu viesti on kuitenkin kömpelyydessäänkin aito ja kaunis.” (Tommy Tabermann Suuren rakkausrunokilpailun voittoperusteissa.)

Lisätiedot

Kirjailija

Arto Juurakko

Kustantaja

Mediapinta

Sivut

91

ISBN

978-952-464-739-7

Kirjastoluokka

82.2